Overslaan en naar de inhoud gaan

Brits breedband in praktijk niet zo breed

Ofcom, vergelijkbaar met de Nederlandse OPTA, publiceerde vandaag een uitgebreid rapport met een vergelijking van de acht grootste DSL-aanbieders en één kabel-ISP (Virgin Media) in het Verenigd Koninkrijk. De resultaten zijn gebaseerd op meer dan 60 miljoen performancetests in ruim 1600 woningen tussen november 2008 en april van dit jaar. Ofcom installeerde daartoe speciale meetapparatuur die alleen in actie kwam zodra geen andere activiteit op de lijn werd waargenomen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De gemiddelde, werkelijke snelheid in april bedroeg landelijk 4,1 megabit per seconde. Dat steekt schril af tegen de 7,1 Mbit/s die de ISP’s “maximaal” beloven te bieden. In de piekuren ’s avonds, van 20 tot 22 uur, liggen de gemeten snelheden nog 20 procent lager dan gemiddeld over het hele etmaal. ADSL2+-technologie blijkt in doorsnee betere resultaten op te leveren dan ADSL van de eerste generatie, aldus Ofcom. Kabelklanten op hun beurt kregen significant betere resultaten dan gebruikers van beide typen ADSL-aansluitingen.

Slechts 9 procent van degenen met een 8 Mbit-abonnement komt in de praktijk boven de 6 Mbit uit. Bijna 20 procent van de 8 Mbit-abonnees haalt gemiddeld zelfs niet meer dan 2 Mbit. De metingen van Ofcom voor 8 Mbit-aansluitingen wijzen op een gemiddelde werkelijke snelheid van 3,9 Mbit en een piekgemiddelde van 4,8 Mbit.

Degenen met een goedkope DSL-aansluiting van 2 Mbit of trager zijn relatief het beste af. Zij krijgen exact wat gemiddeld is beloofd: snelheden van 1,7 Mbit, met pieken tot 1,8 Mbit.

Met de uploadsnelheden in het Verenigd Koninkrijk is het nog treuriger gesteld. De meetapparatuur van Ofcom registreerde een gemiddelde van slechts 0,43 Mbit. Zelfs bij 16 Mbit-abonnementen kwamen de uploads niet boven de 0,7 Mbit per seconde uit.

Niet verrassend is dat stedelingen, die vaak dichter bij een centrale wonen, van veel hogere snelheden genieten dan plattelandsbewoners. Ofcom komt voor de Britse steden op een gemiddelde snelheid van 4,6 Mbit en voor het platteland op 3,3 Mbit.

Ongeveer een kwart van de Britten is ontevreden over de snelheid van hun breedbandaansluiting. Toezichthouder Ofcom wil dat de ISP’s potentiële klanten duidelijker informeren over de beperkingen van hun abonnementen en vooraf een schatting maken van de reële snelheid op een bepaald adres.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in