Overslaan en naar de inhoud gaan

Groei WiMAX-netwerken vlakt af

WiMAX, een vorm van Broadband Wireless Access (BWA), en het nog snellere Long Term Evolution (LTE) staan centraal in dat rapport.
WiMAX Forum
© WiMAX Forum
WiMAX Forum

In het eerste kwartaal kwamen er 400.000 abonnees op WiMAX-netwerken bij, een groei van 75 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 en 13 procent meer dan in het vierde kwartaal van dat jaar. Het aantal nieuwe WiMAX-klanten zinkt overigens in het niet bij de 50 miljoen nieuwe actieve klanten van 3G-netwerken in het eerste kwartaal.

Wereldwijd hebben nu 3,5 miljoen mensen een WiMAX-abonnement. De grootste aanbieder blijft Clearwater USA, dat eind eerste kwartaal 500.000 abonnees telde. Eind vierde kwartaal waren dat er 475.000. Er zit niet of nauwelijks groei in de inkomsten per abonnee. Gemiddeld leverden particuliere WiMAX-klanten in het eerste kwartaal een omzet op van 42,43 dollar, versus 42,33 dollar in het vierde kwartaal van 2008. Bij bedrijfsaansluitingen daalde de omzet zelfs van 122,64 dollar naar 116,82 dollar.

Onderzoeker Cintia Garza constateert dat 2008 al een moeilijk jaar was voor WiMAX. De afremming van de groei heeft zich in het eerste kwartaal voortgezet. Toch is er enige reden tot optimisme, meent Garza. WiMAX blijkt een levensvatbaar alternatief te zijn in markten die slecht bedeeld zijn met bekabeld breedband en kan ook dienst doen als ‘reserve’-netwerk.

De 30 grootste uitbaters van mobiele 3G-netwerken met vastomlijnde LTE-plannen hebben samen 1,1 miljard abonnees, waarvan alleen al 447 miljoen klant zijn van China Mobile. Veel van die 1,1 miljard klanten maken nu gebruik van GSM, 3G of HSPA en zullen in de toekomst naar LTE migreren, zo is de bedoeling.

Maravedis ging na waarom de aanbieders van 3G-netwerken willen investeren in LTE en met welke problemen ze daarbij te maken krijgen. Van de ondervraagde netwerkoperators denkt 37 procent dat LTE het best tegemoetkomt aan de behoefte aan meer capaciteit en hogere bandbreedte. Verder verwacht 15 procent van LTE meer flexibiliteit om verschillende frequentiebanden in het beschikbare spectrum te benutten.

28 Procent van de exploitanten ziet technologische vertragingen als grootste uitdaging voor de uitrol van LTE terwijl 24 procent zich zorgen maakt over de interoperabiliteit van de apparatuur van de diverse LTE-leveranciers. Maravedis schat dat ruim de helft van de LTE-apparatuur voor de eindgebruiker (customer premise equipment, CPE) merkgebonden is, terwijl de rest voldoet aan de IEEE-standaarden 802.16 of 802.16 e.

WiMAX-aanbieders betogen dat ze een goedkoop alternatief bieden voor de netwerkdiensten waar nu de meeste behoefte aan is. Wachten op LTE is volgens hen een gemiste kans. Bovendien zou LTE gepaard gaan met een overmaat aan kosten en netwerkcomplexiteit, constateert Maradevis-analist Robert Syputa.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in