Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft ontkent te verdienen aan Vista-downgrade

Volgens een woordvoerder van Microsoft brengt het bedrijf geen extra kosten of licentierechten in rekening indien een klant van zijn 'downgrade-recht' gebruik maakt. Tegelijk wijst de woordvoerder er in een e-mail aan vakblad Computerworld op dat sommige klanten opslagmedia of installatiediensten van een derde partij willen of nodig hebben om de downgradeversie (lees: Windows XP) te installeren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Voor dat laatste kunnen kosten in rekening worden gebracht, maar dat is een zaak van de pc-leverancier (original equipment manufacturer), niet van Microsoft.

In de aanklacht die namens pc-gebruiker Emma Alvarado uit Los Angeles is ingediend staat onder meer dat "klanten zijn gedwongen de duurste versie van Windows XP te kopen teneinde te kunnen downgraden vanaf Windows Vista". Dat is echter niet helemaal juist. Volgens de licentievoorwaarden van Microsoft mogen alleen kopers van een nieuwe pc met Windows Vista Business of Vista Ultimate het door de fabriek geïnstalleerde besturingssysteem vervangen door Windows XP Professional.

Business en Ultimate zijn de duurste versies van Vista. Het downgraderecht bestaat niet voor de goedkopere versies Home Basic en de best verkochte versie Home Premium. Wie een pc met een van de Home-edities aanschaft, zal voor verkrijging van het downgraderecht Vista eerst minimaal moeten 'upgraden' naar de Business-editie. Dell brengt daar bijvoorbeeld 120 dollar voor in rekening, naast 20 dollar voor het downgraden naar XP en 10 dollar voor de meegeleverde opslagmedia.

Duidelijk is wel dat de eis die Microsoft aan het downgraderecht verbindt de kosten voor iemand die uiteindelijk alleen een pc met Windows XP wil hebben, aanzienlijk verhoogt. Microsoft verdient daar indirect toch aan door de duurdere Vista-licentie. Alvarado meent dat klanten onnodig aanzienlijk meer hebben betaald om Windows XP te bemachtigen dan in een markt met vrije concurrentie het geval was geweest.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in