Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-projecten leiden steeds vaker tot succes

Dit blijkt uit de recentste ICT Barometer van Ernst & Young, een terugkerende peiling onder ruim 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid. ICT-projecten die niet (helemaal) succesvol zijn, voldoen in de meeste gevallen niet aan de verwachtingen of zijn uitgelopen qua tijd. In slechts 6 procen van alle gevallen is een ICT-project niet succesvol. Een nieuwe website is nog steeds het meest uitgevoerde ICT-project.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Belangrijke aandachtspunten om de kans op succes te vergroten zijn het eerder betrekken van de eindgebruikers, een betere afstemming en beter overleg met de organisatie. Gemiddeld scoren de ICT-projecten binnen de organisatie een 6,8. Opvallend is, dat de tevredenheid niet is gestegen ondanks het minder falen.

“Het is stuitend om te zien dat ICT-projecten het vaakst voortijdig worden beëindigd omdat ze niet goed lopen” aldus Roel Drost, manager IT Risk & Assurance bij Ernst & Young. “Hiermee nemen organisaties niet een weloverwogen beslissing op basis van de business case als driver tot het welslagen van projecten.” Veel organisaties beschikken bovendien niet over een professionele methodiek voor het managen van ICT-projecten en zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s die hiermee gepaard gaan. Wel zijn de ondervraagden zich bewust van risico’s en financiële gevolgen van het niet goed managen van ICT-projecten.

Op dit moment maakt 31 procent van de organisaties gebruik van ICT-portfoliomanagement, een kleine stijging ten opzichte van 2008 (27 procent). Dit betreft voornamelijk organisaties met meer dan 500 medewerkers. De respondenten zijn het er in hoge mate mee eens dat portfoliomanagement waarde toevoegt aan organisaties, omdat het bijdraagt aan de verwezenlijking van strategische doelen. Over het algemeen is men tevreden over ICT-portfoliomanagement, hoewel de inrichting in sommige gevallen professioneler kan. “Veel organisaties zoeken naar een goede vorm van portfoliomanagement” stelt Drost. “Het is vaak een kwestie van minder complexiteit in het proces, dat zal leiden tot succes.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in