Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingres lanceert supersnelle database

Het Ingres VectorWise-project is ontwikkeld samen met Intel en VectorWise. Dat laatste is een spin-off van het CWI waarin in databasetechnologie gespecialiseerde medewerkers en ex-studenten hun kunde hebben gebundeld. Het CWI heeft in het verleden een goede reputatie opgebouwd op databasegebied, onder andere via het MonetDB-project en het X100-project. Dat laatste project staat ook aan de basis van VectorWise.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De ontwikkelaars vertrokken bij de constatering dat relationele databases – als gevolg van de complexe codestructuur die ze dankzij hun geschiedenis kenmerkt - geen goed gebruik maken van de vernieuwingen die zijn aangebracht in de processorarchitectuur. Het gaat daarbij om zaken als Streaming SIMD Extensions, out-of-order-execution van instructies, multithreading en grotere Level 2- en Level 3-caches op de processor.

De wetenschappers ontwikkelden op basis van die inzichten een alternatief dat door vectorisatie en kolomgebaseerde verwerking gegevens sneller en tegen lager kosten kan verwerken. Hoeveel winst daarmee te boeken is, hangt af van de complexiteit van de query op de database; ongecompliceerde opvragingen kunnen wel 120 maal zo snel uitgevoerd worden, blijkt uit tests met Ingres’ jongste product waarin de Vectorwise-technologie gebruikt is. Een opvraging die gemodelleerd was naar de Q1 query van de TPC-H3-benchmarksuite was het Ingres Vectorwise-project op een systeem met Xeon-processors 80 maal zo snel.

Ingres moet nog beslissen over beschikbaarheid en prijsstelling van Vectorwise. Het bedrijf probeert nu eerst onafhankelijke softwareleveranciers te interesseren in het ontwikkelen van toepassingen voor de supersnelle database. Meer informatie over de onderliggende technologie is te vinden op de site van Vectorwise.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in