Overslaan en naar de inhoud gaan

Computermodel helpt bij bestrijding HIV

Dat heeft hoogleraar computational science Peter Sloot, die het project leidt, vandaag bekendgemaakt. Tot nu toe was het moeilijk te voorspellen welk medicijn een hiv-patiënt het beste kan gebruiken, omdat het virus (dat aids kan veroorzaken) snel muteert en resistent wordt. Het computermodel geeft echter inzicht in dat proces.
doktor met pc

Om te berekenen wat het effect is van een medicijn, heeft het programma een aantal gegevens nodig. Daaronder zijn genetische informatie over het virus en de activiteit van het immuunsysteem van de patiënt.

Het model kwam tot stand tijdens een langdurige samenwerking tussen virologen, medici, natuurkundigen, informatici, wiskundigen en computationele wetenschappers. Omdat ze een enorme rekencapaciteit nodig hadden, lieten ze supercomputers in Europa en de Verenigde Staten met elkaar samenwerken.

Het model is met succes getest in vijf Europese ziekenhuizen. Sloot hoopt dat het op termijn voor iedere arts en patiënt beschikbaar komt. Zij zouden dan gewoon via internet kunnen uitzoeken welk medicijn het geschiktst is.

De onderzoeksresultaten zijn verschenen in de laatste editie van het wetenschappelijk tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in