Overslaan en naar de inhoud gaan

Google zendt database in de wolken

Google deed de aankondiging al dinsdag in een blog van het onderzoeksteam. De technici verwachten met hun aanpak een antwoord te geven op de vaak lastige klus gegevens van verschilende bronnen samen te voegen tot een grote database die voor externen beschikbaar is.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Google ziet voordelen van de aanpak voor het samenwerken op afstand dat steeds meer in zwang raakt. In de experimentele versie hebben testgebruikers de beschikking over 100 MB schijfruimte per data set en een maximum van 250 MB per gebruiker. De eigenaar van de gegevens kan zelf bepalen wie toegang krijgt tot de gegevens.

Door de bestanden online te beheren beschikt iedereen altijd over de meest recente gegevens. Google heeft bovendien allerlei hulpmiddelen toegevoegd aan de online-database. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk geografische gegevens te koppelen aan Google Maps.

Google maakt gebruik van 'data spaces' als technologie om gegevens uit verschillende bronnen samen te voegen. "Dit concept stuurt conventionele databases dezelfde weg op als de draaischijf-telefoons zijn opgegaan, zegt Stephen Arnold in IT World. Arnold is analist van Arnold Information Technology en werkt onder meer voor IDC op dit onderwerp.

Data Space bundelt concepten van onder meer het sematisch web, object georiënteerde databases, data portabiliteit, web 2.0 en content management systemen. Met Data Spaces zijn de gegevens niet in een tweedimensionale databasetabel georganiseerd maar in een drie- of vierdimensionale tabel. Het idee om gegevens op deze manier te groeperen bestaat al sinds begin jaren 90. Google werkt al sinds 2005 achter de schermen met het concept, na de overname van Transformic, een specialist op dit gebied.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in