Overslaan en naar de inhoud gaan

Compromis bereikt in JavaScript-standaardisatie

ECMAScript is de standaard voor JavaScript (wat nog steeds een Sun-handelsmerk is) en die is sinds 1999 (versie 3.0) niet meer echt gewijzigd. De huidige browsers hebben elk hun eigen manier om de sindsdien geconstateerde gaten in de specificaties te omzeilen, wat voor een standaard uiteraard geen goede zaak is. ECMAScript 3.1, waaraan ECMA nu werkt, is niet veel meer dan een bugfix.
Business
Shutterstock
Shutterstock



De echte innovaties hadden moeten worden gerealiseerd met ECMAScript 4, wat uiteindelijk 'JavaScript 2' zou moeten worden. In de discussies over ECMAScript 4 kwamen vertegenwoordigers van Mozilla, Adobe, Google en Opera echter tegenover die van Microsoft en Yahoo te staan. De eersten bleken ambitieus en wilden veel toevoegingen opnemen die al in hun eigen implementaties van JavaScript (ActionScript 3 van Adobe, JavaScript 1.7 en 1.8 van Firefox) waren verwerkt, maar de laatste twee zagen meer in een beperkte update in ECMAScript 3.1, waarbij de prestaties van browsers niet in het geding kwamen.

Op een bijeenkomst in Oslo is nu eindelijk een compromis bereikt. Een beperkt aantal features uit de ECMAScript 4-voorstellen komt wordt onder de naam 'Harmony' in een versie verwerkt, die na versie 3.1 verschijnt. Daarin ontbreken echter voorgoed zaken als 'packages', 'namespaces' en 'early binding'. Intussen gaan alle partijen weer samenwerken aan versie 3.1.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in