Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel geeft Turbo Memory herkansing

Met verbeterde stuurprogramma’s, lagere prijzen en hogere capaciteit denkt Intel van Braidwood het succes te kunnen maken dat Turbo Memory (alias Robson) nooit is geworden. Dat meldt de nieuwsdienst DailyTech. Braidwood bestaat uit een NAND-flashmodule die voor alle lees- en schrijfacties wordt ingezet.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De module, met een capaciteit van 4 tot 16 GB, past op een nieuw type moederbord van de ‘5 Series’ dat is ontwikkeld voor Intels toekomstige 32 nanometer-processors met de codenaam Westmere.

De analist Jim Handy meent dat Braidwood een serieuze concurrent kan worden voor solid state disks (SSD’s), waarmee Intel ook zichzelf in de vingers zou snijden. Bradwood maakt gebruik van Single Level Cel (SLC) NAND-chips, die maar een kwart kosten van de DRAM-chips die gewoonlijk voor buffergeheugen worden gebruikt. Ook zijn de prestaties van SLC-chips volgens analist Handy beter dan die van SSD’s, waarin Multi level Cell (MLC) NAND-chips zitten.

Intel heeft gereageerd op de uitlatingen van Handy door erop te wijzen dat SSD’s niet alleen aantrekkelijk zijn omdat ze meer performance bieden dan traditionele harde schijven, maar ook omdat ze betrouwbaarder zijn. Handy op zijn beurt betwist dat de betrouwbaarheid van SSD’s vaak een aankoopoverweging is. Hij ziet aankomen dat Braidwood op termijn in alle nieuwe pc’s wordt ingebouwd.

Intel introduceerde Turbo Memory in mei 2007, tegelijk met zijn Santa Rosa-platform voor notebooks. De chipfabrikant beloofde dat het opstarten van Windows Vista 20 procent sneller zou gaan en dat applicaties tot twee keer sneller zouden laden. Met Turbo Memory zou de gebruiker ook langer kunnen doorwerken voordat de batterij leeg is.

Pc-fabrikanten moesten indertijd weinig van turbogeheugen hebben, omdat in de praktijk nauwelijks prestatieverbetering viel te bespeuren. HP verklaarde zelfs openlijk dat het na grondig onderzoek afzag van het gebruik van turbogeheugen. Redenen waren de hoge prijs (circa 50 dollar voor een 1 GB-module) en de ontdekking dat uitbreiding van het werkgeheugen (RAM) met 1 GB veel effectiever was. Bovendien maakt turbogeheugen het onmogelijk tegelijk de ReadyBoost-technologie, een andere oppepper in de vorm van een SD-kaartje, te gebruiken. Readyboost is volgens HP goedkoper (20 dollar) en ongeveer even bevorderlijk voor de performance.

Update: Enkele weken geleden meldde de nieuwssite Digitimes reeds dat Braidwood op losse schroeven staat, althans voor de generatie processoren, chipsets en moederborden die in het eerste kwartaal van 2010 zal verschijnen. Intel heeft namelijk de P57-chipset, onderdeel van het Series 5-platform, geschrapt. De reden zou zijn dat Intel de software die Braidwood mogelijk maakt nog niet op orde heeft. DigiTimes heeft dat vernomen van niet bij naam genoemde fabrikanten van moederborden. De site Fudzilla meldde op 27 augustus zelfs dat Intel de Braidwood-technologie volledig uit zijn interne roadmaps heeft verwijderd.

Met dank aan Koen Crijns van Hardware Info .

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in