Overslaan en naar de inhoud gaan

Google biedt kijkje onder de motorkap

Voor een publiek van techneuten gaf Ben Jai, die veel Google-apparatuur heeft ontworpen, op het hoofdkantoor in Californië gisteren een demonstratie van een nieuw servermodel. De nieuwsdienst CNet News.com doet er verslag van.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Tot veler verrassing blijkt iedere Google-server te zijn uitgerust met een 12-volts batterij die bij een stroomstoring de energievoorziening direct overneemt. Dat is goedkoper dan een grote centrale noodstroomvoorziening (UPS) te gebruiken. Bovendien is de efficiëntie groter: 99,9 procent versus 92 tot 95 procent. Volgens Jai past Google deze techniek al sinds 2005 toe, maar de buitenwereld heeft er nu pas weet van.

Een andere tot dusver onbekend feit is dat Google zijn datacenters sinds 2005 volledig heeft opgebouwd uit standaard zeecontainers die elk 1160 servers bevatten, met een energieverbruik dat kan oplopen dat 250 kilowatt per container.

Volgens News.com is Google ‘geobsedeerd’ door zijn streven naar efficiënt energiegebruik. Vanwege de economische crisis, de druk op IT-budgetten en de hoge energieprijzen acht operationeel directeur Urs Hoelzle de tijd rijp om zijn ervaringen met anderen te delen. De datacentra van Google hebben nu al een efficiëntieniveau bereikt dat het Environmental Protection Agency (Milieubureau) van de Amerikaanse overheid pas in 2011 hoopt te bereiken. Dat is gelukt door een combinatie van ‘best practices’ en innovaties die in principe iedereen in de markt kan toepassen, stelt datacenterontwerper Chris Malone.

De in eigen beheer ontworpen servers hebben een bouwhoogte van 2 rack units (2U, 3,5 inch), twee processoren van Intel of AMD, twee harde schijven en acht sleuven voor geheugenmodules. Het moederbord is afkomstig van Gigabyte. Terwijl gangbare voedingen zowel 5 als 12 volt leveren, volstaat Google met 12 volt, waarbij de nodige conversie op het moederbord plaatsvindt. Die oplossing maakt het moederbord 1 tot 2 dollar duurder maar dat verdient zichzelf terug in een hoger rendement.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in