Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 2000 blijkt op SSD het snelste besturingssysteem

Een ingenieur van Patriot Memory, dat de zogeheten solid state disks produceert, heeft de verschillende besturingssystemen aan een test onderworpen. Het aloude Windows 2000 werkt op het in de SSD's gebruikte NAND-flashgeheugen 5 tot 8 procent sneller dan de rest. Het niet draaien van applicaties op de achtergrond is daarbij volgens de ingenieur doorslaggevend.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vista werkt op SSD's iets sneller dan WIndows XP, maar de laatste biedt de mogelijkheid de op de achtergrond draaiende applicaties uit te zetten, iets wat in Vista niet kan. Linux is om dezelfde redenen iets sneller dan Vista en OS X.

Eigenlijk was Windows 98 nog sneller dan Windows 2000, maar dat besturingssysteem beschikt niet over een techniek voor het beperken van slijtschade aan de flashchips. Omdat gegevens dan veelal op hetzelfde stukje flashgeheugen worden weggeschreven, zouden SSD's onder Windows 98 binnen een jaar kapot gaan.

SSD-leveranciers zijn nog volop bezig met het optimaliseren van hun opslagmedia voor specifieke besturingssystemen. Sommigen verwachten ook aanpassingen van de OS-leveranciers. SanDisk-CEO Eli Harari beklaagde zich in juli nog over de matige werking van Windows Vista op zijn SSD-systemen. Microsoft heeft inmiddels beloofd dat Windows 7 beter met SSD's overweg zal kunnen dan Windows Vista.

Anderen stellen overigens dat de omvang van de geheugen-'blocks' waarmee het besturingssysteem werkt doorslaggevend is. Bij SSD's zou dit in het ideale geval slechts 4 kilobyte moeten zijn. Betere controllers zouden voor de juiste 'vertaling' kunnen zorgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in