Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD werkt aan tegenhanger Atom-processor

De Bobcat is net als de Atom bedoeld voor goedkope laptops en compacte desktops die met een minimum aan energie toe kunnen. De processor van AMD verbruikt maximaal 8 watt. Op zichzelf is dat aanzienlijk meer dan de 2,5 watt van de Atom, maar de Intel-processor kan niet zonder een Northbridge-chip die ook nog eens 6 watt nodig heeft. Intel werkt overigens al aan een tweede generatie van de Atom onder de codenaam Moorestown.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Voor zover nu bekend is de Bobcat een 64 bits-processor met één verwerkingskern en in eerste instantie een kloksnelheid van 1 gigahertz. Verder beschikt de chip over een primair buffergeheugen (level 1 cache) van 128 KB en een secundaire cache van 256 KB. De ingebouwde geheugenbesturing is geschikt voor DDR2-chips met een kloksnelheid van 400 MHz. Een Hyper Transport-bus met een bandbreedte van 800 MHz verbindt de processor met de omringende systeemcomponenten.

AMD maakt al langer een energiezuinige processor, de Geode (zie foto), voor goedkope pc’s. Deze x86-processor is oorspronkelijk ontwikkeld door National Semiconductor. Het One Laptop Per Child (OLPC)-project gebruikt de Geode in zijn laptop voor scholieren in ontwikkelingslanden. Mogelijk wordt de Bobcat de opvolger van de Geode. AMD maakte in juli 2007 al gewag van de ontwikkeling van de Bobcat, maar zweeg sindsdien in alle talen over het project. Dat voedde speculaties dat AMD het project aan de wilgen had gehangen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in