Overslaan en naar de inhoud gaan

Scriptie over kraken OV Chipkaart wint prijs

Verdult kreeg de prijs voor zijn scriptie ‘Security analysis of RFID tags’, de Koning Gans voor zijn scriptie ‘Analysis of the MIFARE Classic used in the OV-Chipkaart project’. Paul Dirven, CEO van Aia Software: “Scripties die alle kranten en tv halen en zelfs leiden tot kamervragen zijn lastig over het hoofd te zien. Een aansprekend resultaat is leuk voor een prijs voor de meest aansprekende scriptie, maar is niet altijd voldoende.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Beveiligingsgaten zijn theoretisch vaak wel aan te tonen, maar dat wil nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk een manier is gevonden om gebruik te maken van dat gat. Verdult en Koning Gans is dit wel gelukt. Dit resultaat sterkt ons in onze visie dat softwareontwikkelaars, dus ook wijzelf, op het gebied van beveiliging juist vroegtijdig de samenwerking met universiteiten moeten opzoeken.”

Bij de contactloze chipcard wordt gebruik gemaakt van de RFID-techniek, waarbij de chip en het leesapparaat via radiosignalen informatie uitwisselen. Ondanks allerlei beveiligingsmaatregelen in de chip is het toch mogelijk om de radiosignalen af te luisteren en te ontcijferen. Dit is niet alleen aangetoond voor de OV Chipkaart, maar voor alle kaarten die gebruik maken van dezelfde MIFARE Classic chip, waaronder vele systemen voor toegangspasjes van gebouwen. Het gevolg daarvan is dat op tal van plaatsen, zoals kazernes en universiteitsgebouwen, beveiligingsmaatregelen zijn aangepast. Ook zijn extra pincodes of andere middelen toegevoegd om chipkaarten die gebruik maken van deze chip veiliger te maken.Bernard van Gastel won met zijn scriptie ‘Reliability of a read-write lock implementation’ de bachelorscriptie award. Marko van Eekelen, professor aan de faculteit Informatica en voorzitter van de jury: “Van Gastel brengt in zijn scriptie een oplossing naar voren voor het probleem van gelijktijdigheid van lezen en schrijven in veelvoorkomende computersoftware. In zijn scriptie wordt een alternatieve oplossing geboden, waarvan in eerste instantie door model checken aannemelijk is gemaakt dat hij foutvrij was, maar in tweede instantie is bewezen (met een theorem prover) dat hij foutvrij is. Een echte bijdrage aan de informatica en een voor een bachelorscriptie zeer aansprekend resultaat.”Aia Software kende de awards voor de zesde maal toe. De jury bestaat uit docenten van de faculteit Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen en vakgenoten van het softwarebedrijf.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in