Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft schrapt 5000 banen

De banen verdwijnen op de afdelingen voor onderzoek en ontwikkeling, verkoop en marketing, systeembeheer, financiën en personeelszaken. Veertienhonderd arbeidsplaatsen worden met onmiddellijke ingang geschrapt. Bij Microsoft werken wereldwijd ongeveer 91.000 mensen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Ook in Nederland verdwijnen banen. Volgens een woordvoerster gaat het om "enkele posities'' van de 650 voltijdskrachten die het bedrijf hier heeft.

Het grootste softwareconcern ter wereld boekte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 4,17 miljard dollar, vergeleken met 4,71 miljard een jaar eerder. Dat is een winstdaling van 11 procent. De omzet steeg met 2 procent tot 16,63 miljard dollar. De cijfers zijn slechter dan verwacht. Het aandeel Microsoft verloor op de beurs in New York meer dan 7 procent.

Het bedrijf uit Redmond, Washington, heeft veel last van de een teruglopende vraag naar zijn software door de wereldwijde economische crisis. Dat komt onder meer omdat de verkoop van computers sterk afzwakt. Die zijn voorzien van het besturingssysteem Windows van Microsoft. Ook lijdt het concern onder de stijgende verkoop van mini-computers, die op goedkopere versies van Windows draaien of op het gratis besturingssysteem Linux.

Het banenverlies werd door Microsoft-topman Steve Ballmer in een brief aan het personeel aangekondigd. Ook op andere terreinen wil Microsoft in de kosten snijden door bijvoorbeeld de reiskosten met 20 procent te verlagen. De maatregelen moeten tot een kostenbesparing leiden van 1,5 miljard dollar.

Microsoft liet verder weten geen winst- en omzetprognoses meer te publiceren voor dit boekjaar wegens de huidige onrustige marktomstandigheden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in