Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-sector biedt kansen ondanks recessie

IDC verwacht dat de Nederlandse IT-sector dit jaar zal stilstaan. Dat is een stuk beter dan de verwachting voor de gehele economie, die waarschijnlijk met zo'n 2 procent zal krimpen. "Een voordeel ten opzichte van de neergang rond het jaar 2000 is dat de crisis nu niet in de IT-sector is ontstaan'', zegt Vermeulen. Voor volgend jaar wordt weer een groei verwacht, mits het herstel dan weer inzet. "Maar dit is nog heel onzeker'', zegt Vermeulen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Bedrijven die zich bezighouden met het maken van hardware, krijgen de zwaarste klappen te verduren. "Deze sector is het meest cyclisch'', zegt Vermeulen. Consumenten maken langer gebruik van hun computer of telefoon. De markt voor laptops blijft nog licht groeien. ,,Maar dit komt door de opkomst van de 'netbook', een goedkopere laptop.'' Ook de detacheerders krijgen het zwaar. "Bedrijven als Logica en Ordina zijn bijvoorbeeld nog relatief afhankelijk van detachering en hebben of krijgen hier last van'', zegt Vermeulen. Softwarebedrijven zijn stabieler, omdat zij vaak met langlopende contracten werken.

Winnaars binnen de IT-sector zijn degenen die inspelen op de behoefte van bedrijven die kosten willen besparen. Zij nemen bijvoorbeeld hele bedrijfsprocessen over om deze efficiënter en goedkoper te kunnen beheren. Of ze bieden software aan als een dienst, waarbij geen grote bedragen vooraf moeten worden betaald.

Ook bedrijven die slim innoveren zullen vruchten plukken. "Google speelt bijvoorbeeld goed in op de trend door zich te concentreren op online applicaties'', aldus Vermeulen. "Bedrijven moeten keuzes maken welke kant ze op willen, de verliezers zijn bedrijven die geen grote veranderingen aandurven.''

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in