Overslaan en naar de inhoud gaan

Sony raakt verder achterop met PlayStation 3

Tot nog toe verliep het jaar voor Sony’s geavanceerde spelcomputer veelbelovend, met groeicijfers die twee maal zo hoog lagen als in de overeenkomstige kwartalen van 2007. De verkopen liggen 60 procent hoger dan vorig jaar, meldt het concern trots. Sony leek zelfs de nummer 2-positie in de markt over te kunnen nemen van Microsoft.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In de Verenigde Staten vielen de verkopen van de PS3 in december echter met 19 procent terug vergeleken bij december 2007, meldt de Wall Street Journal op basis van voorlopige cijfers van onderzoeksbureau NPD. De verkopen van de Wii van Nintendo verdubbelden ten opzichte van december vorig jaar, terwijl Microsoft met zijn Xbox 360 een groei van 8 procent boekte.

Sony ligt al behoorlijk achter op de concurrentie. Tussen het verschijnen en eind september heeft Sony volgens NPD 17 miljoen PS3’s verkocht, terwijl Microsoft over de vergelijkbare periode 22 miljoen Xbox-en wist af te zetten en Nintendo 35 miljoen Wii-spelcomputers verkocht. Verder achterblijven op de concurrentie kan het platform minder aantrekkelijk maken voor softwareontwikkelaars. Dan dreigt een vicieuze cirkel te ontstaan die het einde inluidt voor de PS3.

Sommige analisten verwonderen zich erover dat Sony nog steeds de prijs van de PS3 niet naar beneden heeft gebracht. Met 399 dollar in de VS is het apparaat een stuk duurder dan de Xbox en de Wii. De Wii gaat daar voor 249 dollar over de toonbank, terwijl Microsoft sinds september actie voert met een Xbox 360 voor 199 dollar, inclusief enkele spellen. Met dat prijsverschil dreigt Sony zich letterlijk uit een markt te prijzen die voor het bedrijf van groot belang is.

Analyses van iSuppli geven echter aan dat de ruimte voor Sony om het prijswapen te hanteren beperkt zijn. Volgens iSuppli kost het Sony 448 dollar en 74 dollarcent om een PS3 te maken. Dat is 35 procent minder dan bij de eerste series van de PS3, maar ligt nog steeds boven de verkoopprijs.

Belangrijke kostenposten zijn de Blu-Ray dvd-speler en de ingebouwde harde schijf. Die hebben de Xbox 360 en de Wii niet. Maar de meerprijs daarvan weegt voor veel consumenten niet op tegen het speelgenot dat ze bieden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in