Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia onder druk van iPhone en Blackberry

De omzet van Nokia viel in het tweede kwartaal met 25 procent terug naar 9,9 miljard euro. Tegelijk daalde de nettowinst met 65 procent naar 380 miljoen euro.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Nokia leverde 102,3 miljoen mobiele telefoons af tegen een gemiddelde verkoopprijs van 62 euro. De prijsdruk was duidelijk merkbaar; een jaar geleden bracht een mobieltje van Nokia gemiddeld nog 74 euro op. De fabrikant wijst ook op een verschuiving in het assortiment naar goedkopere modellen. Het verkoopaantal lag wel 11 procent boven dat in het eerste kwartaal.

Volgens analisten heeft Nokia vooral moeite zich te handhaven aan de bovenkant van de markt, waar het stevige concurrentie ondervindt van onder meer de iPhone van Apple en de Blackberry van Research In Motion (RIM). Nokia heeft naar eigen zeggen nu 41 procent van de markt voor smartphones in handen.

Nokia raamt zijn totale marktaandeel in het afgelopen kwartaal op 37 procent. Een jaar geleden lag het nog op 40 procent. Nokia zegt vooral marktaandeel te hebben verloren in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië/Pacific. Terwijl Nokia er eerder nog naar streefde zijn marktaandeel in 2009 te vergroten, verwacht het bedrijf nu dat het ongeveer gelijk blijft ten opzichte van 2008.

Net als concurrent Sony Ericsson, die eerder vandaag een omzetdaling van 40 procent en een kwartaalverlies van 213 miljoen euro rapporteeerde, verwacht Nokia dat de wereldmarkt voor mobieltjes dit jaar met ongeveer 10 procent zal krimpen.

De omzet van Nokia Siemens Networks, dat infrastructuur voor mobiele en vaste telecomnetwerken levert, daalde met 21 procent naar 3,2 miljard euro. Vergeleken met het eerste kwartaal lag de verkoop 7 procent lager. Voor het hele jaar wordt gerekend op een omzetdaling van circa 10 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in