Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft verdiende 1,5 miljard aan pc's met Vista Capable-sticker

De berekening is voor de klagers gemaakt door dr. Keith Leffler van de Universiteit van Washington. Leffler gaat ervan uit dat tussen april 2006 en januari 2007 19,4 miljoen pc’s verkocht zijn met de Vista Capable-sticker erop. Een simpel rekensommetje leert dat Microsoft volgens Leffler zijn afnemers in de pc-industrie 77, 57 dollar per Windows XP-kopie in rekening bracht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De rechtszaak draait om de legitimiteit van het Vista Capable-programma. Microsoft begon met deze campagne in 2006 toen pc-fabrikanten begonnen te vrezen voor een kopersstaking door het steeds opschuiven van de publicatiedatum van Windows Vista. Kopers van deze pc’s voelen zich misleid, omdat op die machines alleen de basisversie van Windows Vista draait.

Eerder kwam tijdens deze rechtszaak al aan het licht dat binnen Microsoft en tussen belangrijke contractpartners conflicten bestonden over het Vista Capable-programma. Microsofts Jim Allchin en HP vonden het geen goed idee om een apart promotieprogramma te starten voor pc’s met onvoldoende capaciteiten om ook zwaardere versies van Vista te draaien. Met name Intel hechtte wel veel belang aan het Vista Capable-programma, waarschijnlijk omdat het bang was anders met zijn low-end grafische chipsets te blijven zitten.

Intel vond voor zijn zorgen naar verluidt gehoor bij Steve Ballmer. In ieder geval startte Microsoft twee verschillende promotiecampagnes, één voor Vista Capable-pc’s en één voor Vista Premium Ready-pc’s. De rechtszaak van degenen die zich door het Vista Capable-programma benadeeld voelen, gaat in april verder.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in