Overslaan en naar de inhoud gaan

'HP werkt aan concurrent voor Windows Vista'

HP werkt volgens chief technology officer van de pc-divisie Phil McKinney wel aan technieken die het gebruik van Windows eenvoudiger en aantrekkelijker moeten maken. Een speciaal 'klantenbelevings'-team moet er met behulp van onder andere touch screen-technieken voor zorgen dat kopers van HP-pc's veel eenvoudiger kunnen internetten en film en foto's kunnen bewerken, opslaan en sorteren dan met Windows Vista zelf mogelijk is.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

"Onze klanten zijn op zoek naar idioot makkelijk te gebruiken oplossingen zodat ze niet met de techniek hoeven te worstelen om hun taken uitgevoerd te krijgen", aldus McKinney.

Een eigen besturingssysteem op de markt brengen is misschien wel even ter sprake geweest, zegt McKinney tegen BusinessWeek, maar dat is zeker geen project waar HP een groot onderzoeksbudget tegen aan gaat gooien. "Het heeft voor HP geen zin te investeren in een groot R&D-team om een besturingssysteem te ontwikkelen. Ons gaat het om innoveren bovenop Vista." Drie bronnen die BusinessWeek hebben getipt, houden echter vol dat HP wel degelijk denkt aan een eigen besturingssysteem. Aanleiding daarvoor zou de opmars van Apple zijn, dat met zijn gebruiksvriendelijke systemen de laatste tijd marktaandeel wint. Bij HP zou men vooral bevreesd zijn dat Apple op afzienbare termijn met een notebook komt van minder dan duizend dollar. Apple beweegt zich nu nog in de 'premium'-markt, maar zou met zo'n notebook rechtreeks gaan concurreren met HP's meest profijtelijke producten. Het eigen besturingssysteem zou - alweer volgens BusinessWeeks bronnen - niet een geheel nieuw ontwikkeld besturingssysteem worden, maar één dat HP zou assembleren op basis van Linux. Op zich is dat niet zo'n vreemde gedachte. Door gebruik te maken van Linux zou HP de licentiekosten op Windows ontlopen, waardoor zijn systemen goedkoper worden. Bovendien krijgt HP dan meer greep op de functionaliteit en prestaties van het besturingssysteem.Verscheidene leveranciers - waaronder Dell - bieden al systemen met Linux aan, en Intel beveelt Linux aan voor zijn Atom-processors voor mobiel te gebruiken apparatuur. Ook bij de nieuwe sub-notebooks zoals de Eee-pc van Asus is Linux eerste keus.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in