Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid boekt voortgang met open source

Het onderzoek wordt periodiek uitgevoerd door het programmabureau Nederland Open in Verbinding om de voortgang bij de overstap naar open source bij de overheid in kaart te brengen. De overheid wil het gebruik van open source bij zijn onderdelen stimuleren om leveranciersafhankelijkheid te verminderen en kosten te verlagen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Met name bij ministeries is al de nodige voortgang geboekt. In totaal zijn daar nu 200 open-sourcepakketten in gebruik. Dat gaat dan veelal om het besturingssysteem Linux, de database MySQL, Apache als webserver en verschillende contentmanagementsystemen. De gebruikers merken nog het meest van het oprukken van Firefox als browser; grootschalige implementaties van OpenOffice zijn er nog niet, als gevolg van de complexiteit van de kantooromgeving, merkt de monitor op. Wel voeren verschillende ministeries pilots uit met dit open-sourcealternatief voor Microsoft Office.

Staatssecretaris Heemskerk toonde zich bij de presentatie van het onderzoek niet ontevreden, maar merkte wel op dat de overheid er nog lang niet is. “Zo kan veel meer open-sourcesoftware die nu al in gebruik is bij overheidsorganisaties worden hergebruikt. Dit scheelt de belastingbetaler geld en hierdoor komt met publiek geld ontwikkelde technologie breed beschikbaar. Ook staat de vrees voor hoge transitiekosten voor de overschakeling naar open source nog te veel overheden in de weg.’

Bij gemeenten valt er nog wel wat meer werk te verzetten om open source ingang te doen vionden, blijkt uit de monitor. “Er zijn gemeenten die het goed doen. Overall zien we alleen dat er nog veel moet gebeuren om de gemaakte afspraken over het verhogen van het gebruik van open standaarden en open source te implementeren. Blijkbaar hebben we de voordelen nog niet overtuigend genoeg gebracht. Hiervoor gaat NOiV de komende tijd nog actiever met medeoverheden samen optrekken. Tegelijkertijd moeten we ook de hand in eigen boezem steken want ook binnen het Rijk en bij de andere overheden is er nog heel veel werk te verzetten”, was het commentaar van Heemskerk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in