Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple diskwalificeert iPhone voor zakelijk gebruik

Het iPhone-besturingssysteem meldde tot versie 3.0 dat oudere iPhones en iPod Touches over hardware-encryptiemogelijkheden beschikten, meldt InfoWorld. In de 3.1-update van de iPhone-software werd die fout hersteld; vanaf nu worden de ware mogelijkheden op encryptiegebied gemeld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met als resultaat dat wat oudere iPhones die de update ontvingen, opeens niet meer bleken te voldoen aan de eisen die veel bedrijven stellen aan zakelijk gebruikte mobieltjes, en werden afgesloten van het bedrijfsnetwerk. Apple had bovendien geen woord vuil gemaakt aan deze wijziging. Daardoor werden bezitters en beheerders verrast, en wisten ze ook niet meteen wat er aan de hand was.

Uit de juni-update bleek dat het besturingssyteem van de iPhone voordien ook al niet alle beveiligingsinstellingen juist rapporteerde aan de Exchange-mailserver en de Virtual Private Network-servers waarmee bedrijven hun medewerkers faciliteren. Het ernstigste probleem dat toen verholpen werd was, dat de software standaard meldde dat gebruikers hun wachtwoorden niet op het toestel konden opslaan. Veel bedrijven willen dat wachtwoorden altijd handmatig ingetoetst worden, om te voorkomen dat een al of niet eerlijke vinder van een verloren iPhone toegang krijgt tot bedrijfssystemen. Die regel bleek tot de juni-update op iPhones niet centraal af te dwingen: bezitters konden tot dan toe hun wachtwoorden gewoon lokaal opslaan, omdat op de VPN-server de indruk gewekt werd dat dat niet kon.

“Ik denk dat de beslissing om hardware-encryptie te emuleren gemaakt werd op een niveau binnen Apple waar weinig gevoel bestaat voor het belang van bedrijfsstandaarden op het gebeid van IT. Want dat is voor Apple natuurlijk wel een vreemde taal”, gaf analist Ezra Gottheil van Technology Business Research als commentaar tegenover Infoworld. “Maar toen het zich bewust werd van het probleem, nam het een spectaculair domme beslissing. De aanpassing was noodzakelijk en onvermijdelijk, maar Apple had wat punten kunnen verdienen door bij eerste gelegenheid openheid van zaken te geven. In plaats daarvan liet Apple gebeuren dat het in een kwaad daglicht is komen te staan. Dit is het resultaat van een botsing van culturen. Zelfs als Apple het probeert, kan het niet denken als een leverancier van bedrijfshulpmiddelen.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in