Overslaan en naar de inhoud gaan

'Virtualisatie verhoogt gevaar dataverlies'

Een van de veranderingen is dat een fysieke harde schijf wordt omgezet in een bestand op een gedeelde netwerkserver waar vaak een groot aantal mensen toegang toe heeft, stelt James Lyne, beveiligingsspecialist bij Sophos.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In de oude situatie zouden deze bedrijfskritische systemen afgesloten worden in het eigen datacentrum. In de jacht op kostenreductie in combinatie met een hoge beschikbaarheid, komen deze systemen nu terecht in slechtbeveiligde opslaglocaties waar gegevensdiefstal veel makkelijker is. De meeste organsiaties zijn zich onvoldoene bewust van deze situatie, constateert Lyne.

Hij raadt organisaties daarom aan extra aandacht te besteden aan de toegang tot virtualisatieplatformen. Iedereen met toegang tot deze opslag heeft toegang tot de gegevens ongeacht het controlemechanisme dat het virtualisatieplatform biedt, stelt Lyne. Dat advies geldt vooral voor de systemen die hoge beschikbaarheid claimen en daarvoor de gegevens vaak kopiëren naar een aantal geografische locaties. Al deze locaties moeten voldoen aan de regels voor fysieke toegang tot de systemen zoals die zijn vastgelegd in het bedrijfsveiligheidbeleid.

"De beste beveiliging is een volledige versleuteling van de bedrijfskritische gegevens in het gevirtualiseerde datacentrum", zegt de beveiligingsspecialist. "Mocht toch iemand onverhoopt toegang krijgen tot de gevirtualiseerde schijven, blijven de gegevens daarop beschermd." Ook de backup-faciliteiten vormen een punt van aandacht. Lyne ziet vaak dat de backup van virtuele omgevingen wordt geregeld met tapes waarop de gegevens onversleuteld zijn opgeslagen.

Lyne deed zijn uitspraken in een podcast

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in