Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees Parlement regelt rechten Cyberburger

Het Europees Parlement stemde vanmiddag voor het zogeheten telecompakket, dat bestaat uit nieuwe regels voor de infrastructuur, marktoezicht en consumentenrechten bij het telefoon- en internetverkeer in Europa.

Confessionele en liberale partijen wilden daar koppelen dat providers zouden gaan controleren op illegaal kopiëren. Dat voorstel heeft het door oppositie van de sociaaldemocratische zijde slechts ten dele gehaald.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

"Dat was een buitengewoon kwalijk voorstel" vindt PvdA-europarlementariër Jan Cremers. "Auteursrechten moeten beschermd worden, maar niet ten koste van de privacy van de consument. En al helemaal niet door commerciële partijen te dwingen als een soort politie op internet op te treden. Dat de partijen ter rechterzijde zich, ten koste van de consument, zo voor het karretje van de industrie laten spannen is bizar."

GroenLinks is minder tevreden. Volgens europarlementariër Kathalijne Buitenweg vormt het aangenomen voorstel nog steeds een hellend vlak richting totale controle, omdat het afzonderlijke lidstaten wel de mogelijkheid geeft internetproviders te laten controleren welke software een consument downloadt.

Buitenweg: "De controle van het internetverkeer op het illegaal downloaden van software of muziek moet aan de politie worden overgelaten. Ik hoop daarom dat lidstaten bij het implementeren van deze nieuwe regels niet in de verleiding worden gebracht om de inhoud van het internet te gaan filteren. Als je muziek voor eigen gebruik downloadt, kan het toch niet zo zijn dat je daarvoor gestraft wordt door je voorgoed van het internet af te sluiten."

Volgens de uiteindelijk aangenomen regeling wordt van internetproviders alleen gevraagd bij het afsluiten van een contract overheidsinformatie over het veilig en legaal gebruik van internet door te sturen. Ook moeten internetgebruikers volgens de nieuwe afspraken worden gewaarschuwd als er inbreuken zijn op hun internetgebruik die hun privacy in gevaar brengt.

Verder is vastgelegd dat internetproviders voortaan software ter beschikking stellen waarmee kinderen zijn af te schermen van onoirbare sites. Verder hoeven consumenten geen internetabonnement met een langere looptijd dan één jaar meer te accepteren en hebben ze recht op een compensatie wanneer ze door storingen geen toegang tot het internet hebben gehad. .

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in